Ιστορική αναδρομή

Η εταιρία ΞΑΝΘΑΚΗΣ Α.Τ.Ε. ιδρύθηκε το 1996 με έδρα τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης από τον κ. Αριστείδη Ξανθάκη, Πολιτικό Μηχανικό και τους συνεργάτες του.

Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της δραστηριοποιήθηκε στην κατασκευή ιδιωτικών και δημοσίων έργων ενώ απο το 2000 και έπειτα έχει αποκτήσει μεγάλη εξειδίκευση στη κατασκευή σιδηροδρόμου, κλάδο στον οποίο έχει επενδύσει τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό όσο και σε στελεχιακό δυναμικό.

Το 2001 εξαγοράζει την εταιρία ΓΕΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕΕ με εργοληπτικό πτυχίο Ζ΄ τάξης, ενώ το 2002 η εταιρία απορροφά τον κατασκευαστικό κλάδο των εταιριών ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΑΒΕΕ και ΑΚΡΟΛΙΘΟΣ ΑΤΕ.
Το 2003 ενισχύει την παρουσία της στην αγορά, ιδρύοντας την ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΤΕ , κατασκευαστική εταιρεία με πτυχίο 4ης τάξης του ΜΕΕΠ.

Το 2008 προχωρά σε μια ακόμα απορρόφηση, αυτή τη φορά του κατασκευαστικού κλάδου της εταιρείας 3ης τάξης ΑΛΚΑΙΟΣ ΑΤΕ ενώ το 2013 της εταιρείας Ευρωμηχανική ΑΕ

Θέλοντας να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, εξαγοράζει το 2011 την εταιρεία ‘ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Α.Ε.’ και εκμεταλλευόμενη τα επενδυτικά κίνητρα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προχωρά στην κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στη βόρεια Ελλάδα, δυναμικότητας 2MW.

Αναπτύσσοντας τη δραστηριόητα της και στον τουριστικό κλάδο, έχει ξεκινήσει το 2016 την ανακαίνιση ιδιόκτητου διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή του σε boutique ξενοδοχείο.